Elokuvan Terminator mukaan vuonna 2029 koneet ovat hallitsevassa asemassa maapallolla. Robotit ovat yhtä kykeneviä kuin ihmisetkin, ja jopa enemmänkin. Näin on myös lukemattomissa muissakin scifi-tarinoissa. Mutta miten näihin maailmoihin päädytäänkään? Tekoäly ja keinoelämä ovat ne termit joihin kannattaa perehtyä, jos älykkäiden koneiden synnystä haluaa tietää enemmän. Lähestyn aihetta nyt kuitenkin vähän eri näkökulmasta. Tämä on agentit-kategorian aloitus ja pintaraapaisu siitä, mitä tarkoittaa agentti. Tässä kategoriassa pureudutaan älykkäiden koneiden ilmaantumiseen meidän maailmassa.

Agentit ovat autonomisia, reaktiivisia, kommunikaatiokykyisiä ja adaptiivisia toimijoita. Eli mitä tahansa eliöitä tai keinotekoisia koneita, joilta löytyy ainakin em. ominaisuudet. Ensimmäisiä laajalti tunnettuja agentteja, ainakin väljästi agentin määritelmää tulkiten, on Microsoftin Officen klemmari, koira tai minkä näköinen olio se nyt sitten itse kunkin näytöllä onkaan. Semmoinen kuitenkin, joka kyselee, että mitä haluaisit tehdä seuraavaksi, avustanko vai käsketkö minut pois näkyvistä. Viimeisin on se mitä yleensä varmaankin valitaan. Officen agentti on varsin harmiton ja hyödyttömän oloinen, mutta sen toimintaideassa on paljon enemmän potentiaalia kuin äkkiseltään luulisi.

Tuhansia vuosia sitten elettiin maailmassa, jossa keihäs oli kehittyneimmästä päästä työkaluja. Siinä oli jo useita toimintoja, esimerkiksi keihästä, torju ja nojaa. Keihäs kertoo aika hyvin mitä sillä voi tehdä, eikä siihen tarvitse käyttöohjeita tai varoituksia, kuka tahansa tynnyrissä kasvanutkin osaa sitä jotenkin käyttää. Jos sitten vilkaistaan ympärillemme tänä päivänä näemme satoja työkaluja ja useimpia niistä osaamme käyttää: tietokone, kännykkä, pyykinpesukone, auto ja monet muut. Näihin kaikkiin me kuitenkin tarvitsemme käyttöohjeet ja/tai paljon tietoa ennen kuin käyttö onnistuu. Tämä työkalujen monimutkaistumisen taipumus tulee jatkumaan näillä näkymin loputtomasti. Miksi meidän tarvitsisi opetella käyttämään kaiken maailman työkaluja ja perehtymään käyttöohjeisiin? Miksi meidän pitäisi miettiä asioita, jotka voidaan automatisoida? Tässä kohti agentit astuu mukaan.

Ensiksi agentit tulevat työkaluihin. Auto kysyy oletko ajokunnossa, tarvitsetko ajo-ohjeita, mitä nopeutta ajetaan jne. Sen jälkeen auto tekee toimet sinun puolesta kunhan valitset mitä haluat. Seuraava askel on, että sinä vaan menet autoon ja ilmoitat halusi, niin auto hoitaa kaiken lopun. Pyykinpesukoneelle riittää, jos se saa likaisia vaatteita niin se osaa tehdä kaiken lopun itse. Jääkaappi suunnittelee sinulle ruokavalion ja hoitaa ruoka-aineiden tilauksen, säilytyksen ja valmistusohjeet. Samanlaisia esimerkkejä löytyy pilvin pimein. Kaikkiin työkaluihin syntyy äly ja äly on agentti, joka oppii tuntemaan käyttäjänsä (adaptiivisuus), toimii itsenäisten päätösten avulla (autonomisuus), vaihtaa käyttäjän kanssa tietoa (kommunikaatiokyky) ja toimii silloin kun on aika toimia (reaktiivisuus).

Tulevaisuudessa, kun tuntematon työkalu tulee käytettäväksi, meillä ei ole hajuakaan miten sitä käytetään tai miten se toimii. Agentti tulee ja kertoo mitä työkalu mahdollistaa ja käyttää työkalua meidän puolesta. On se helppoa.