Jo vähintään 50 vuotta on keskusteltu siitä, kenellä on oikeus yksityiseen tietoon. George Orwellin romaani Vuonna 1984 taisi aloittaa kunnolla keskustelun isoveli-yhteiskunnasta. Yhteiskunta valvoo kansalaisia ja vie vapauden. Näihin päiviin asti valvontaa on tehty lähinnä perinteisten tallennusmedioiden tai havainnoivien silmien avulla. Havaittua tietoa on ihmisvoimin välitetty eteenpäin. Ubiikki-elinympäristö tuo radikaaleja muutoksia totuttuun. Ensiksi syntyy äly kotiin, autoon, vaatteisiin, kauppaan, pihalle ja vähän myöhemmin ei puhuta missä älyä on, vaan missä sitä ei ole. Vuoristossa, aavikolla ja viidakossa ehkä ei 20 vuoteen.

Läsnä-äly tallentaa sen mitä teet, näet, kuulet, haistat, tunnet, miten sydämesi sykkii, veresi virtaa, ravinto sulaa tai mitä mielentilaa pukkaa. Kaikki tämä tieto on tarpeellista ja tekee sinusta sekä minusta pidempi-ikäisen, tehokkaamman, suorituskykyisemmän ja ehkä onnellisemman. Tieto välittyy saman tien sinne kuin älyn kontrolloija sen haluaa. Elinympäristö muuttuu turvallisemmaksi, kehittävämmäksi ja sopivammaksi. Mutta miten me hallitaan tietoa ja miten sitä ei käytettäisi väärin. En haluaisi, että infopaketti koko minun elämästä, persoonasta, olemuksesta, tavoista, haluista ja tarpeista siirtyy esimerkiksi ei ollenkaan pahimmassa tapauksessa kulutustavaroiden valmistajalle, puhumattakaan rikollisista tai julkisesta jakelusta. Meillä on vaikeuksia suojella yksityistä tietoa jo nyt, niin miten me suojellaan sitä jatkossa? Ehkä on kysyttävä sen ajan tekijänoikeuksien turvaajilta, heillähän on tänä päivänä oivat keinot käytössä tai ainakin päättäjät hyppysissä.

Lisääntyvästä yksityisestä tiedosta ja vaikeudesta suojella sitä ei voi syyttää yhteiskuntaa, kansalaisia tai joka paikkaan sikiävää tekoälyä. Se on kehityksen suunta ilman, että minkään tahon sitä tarvitsisi erityisesti haluta tai ajaa. Hyviä puolia on enemmän kuin huonoja, mutta huonoihin pitäisi alkaa varautua samalla innolla kuin hyviä kehittää.

Tämä on Oikeus tietoon-kategorian aloitus. Kategoriassa on tarkoituksena pohtia kenellä on oikeus tietoon. Mihin tietoon? Miksi? Miten?

Samallahan tämä on koko blogin aloitus. Tavoitteena olisi rönsyillä reaalimaailman ja scifi-maailmojen tulevaisuuksien parissa spekuloiden ja visioiden. Pöytälaatikkoon on kertynyt scifi-juonien alkuja ja niitä tarjoan ajateltaviksi scifi-juonet –kategoriassa sellaisten käyttöön joilta syntyy kaunokirjallisuutta. Muitakin kategorioita ilmaantunee. Ajatuksia herättävää kommentointia pyydän juuri sinulta.