Virtuaalimaailmat ovat ottamassa jalansijaa ihmisten ajankäytöstä, etunenässä tulevat esim. WoW ja Second life(katso myös). Virtuaalimaailmahan on se paikka, jossa meidän jälkipolvet tulevat viettämään elämänsä. Tai ei konkreettisesti paikka vaan mielen tyyssija, jossa koetaan turvallisesti kaikki inhimilliset tunteet ja kokemukset. Virtuaalimaailmojen todentuntuisuus kehittyy mukavalla vauhdilla eikä näköpiirissä ole merkittäviä kehitystä estäviä tekijöitä. Vähän kerrallaan ihmiset, nuoret ja nuoret aikuiset ensimmäisenä, alkavat hakea mielekkäitä kokemuksia tekomaailman puolelta ja kohta tekomaailman tapahtumat ovat tärkeämpiä kuin reaalimaailman. Kun todentuntu on riittävä, niin elämänsä voi siirtää kokonaan virtuaaliseksi. Voi heittää hyvästit kaikille elämän tylsille tai epämiellyttäville tilanteille ja elää virtuaalimaailmassa elämää, josta on aina unelmoinut tai, jota ei ole edes osannut unelmoida.

Kun kansalaispalkka ei ole vielä lyönyt läpi, niin jostain pitää tietysti elanto hankkia. Ei siis voi kaikkia päiviä ja öitä irrotella tekomaailman puolella. Vai voisiko?

Palvelualan odotetaan kasvavan voimakkaasti Suomessakin. Mutta ketä palvellaan, jos ihmiset asuvat tekomaailmoissa eivätkä käy terassilla, parturissa tai manikyyrissa. Kuka tarvitsee reaalielämän palveluita, jos tulee tekomaailmasta pois vain nukkumaan?

Työministeriön pitäisi olla tässä hereillä ja aloittaa virtuaalipalvelualan kartoitus. Siellähän ihmiset tarvitsevat palveluja, missä aikansa viettävät eli virtuaalimaailmoissa. Tunnen vähän virtuaalimaailmojen yhteisöllisyyttä, mutta varmasti siellä jonkinlaista palvelualan bisnestä jo on. Kauppiaita, palkkasotilaita, henkivartijoita, prostituoituja ja seurapalvelua ainakin luulisi löytyvän. Virtuaalimaailman eläjien kannalta virtuaalipalveluammatit loisivat mahdollisuuden työllistyä virtuaalisesti ja näin mahdollistaa kokonaisvaltaisen virtuaalielämisen. Onko sitten virtuaalipalveluammatit paskaduuneja (pätkittäisiä ja huonosti palkattuja)? Sitä en tiedä, mutta tässä olisi yksi oljenkorsi miten taata työllisyys Suomessa maapalloistuvassa maailmassa.