Tule, vaisuuden aloittaneessa kirjoituksessa viittasin Orwellin romaaniin Vuonna 1984, josta on lähtöisin totalitaristisen "isoveli valvoo"-valtion malli. Vapauden ja valvonnan suhdehan on merkittävämpiä asioita yhteiskunnassa. Kuka valvoo, miten tarkkaan ja miten valvontatietoa käytetään. Nämä asiathan ovat uutisissa päivittäin. Lentokentillä valvotaan matkustajien tavaroita ja kaikkea vaatteiden alta löytyvää. DNA-tiedon keräämisestä on väitelty vuosia. Lapsipornon liikkumista yritetään valvoa kirjavin keinoin. Poliisin toiminta on suurelta osin valvontaa. Yleisesti valvontatarpeita olisi yhteiskunnassa lukemattomasti ja kaiken valvonnan tarkoitushan on estää vääryyttä eli ehkäistä lakien rikkomista. Tarkoitus on siis hyvä, mutta valvonnan kasvattamisen esteeksi asettuu usein yksilön vapaus. Valvonta eli tiedon kerääminenhän ei sinällään rajoita vapautta mitenkään, jollei valvontatietoa käytetä väärin. Koska tieto on valtaa ja ihminen usein janoaa valtaa niin tämä johtaa siihen, että tietoa käytetään väärin eli muuhunkin kuin laittomuuksien estämiseen.

En ole veljeni vartija, mutta voisiko joku muu vartioida veljeäni ja muitakin kanssaihmisiä. Informaatioteknologian kehityksen myötä meillä on nyt ja varsinkin lähitulevaisuudessa käytettävissä välineitä kerätä kaikenlaista tietoa automaattisesti valtavia määriä. Meillä on välineet asettaa ihminen valvontaan, joka kattaa hänen fysiologisen tilan ja fyysisen paikan. Jo tällä tiedolla voitaisiin selvittää ja sitä kautta ehkäistä useanlaisia rikoksia, kuten omaisuus- ja väkivaltarikoksia.

Voisimme siis luoda maailmankattavan järjestelmän, joka tallentaisi kaikkien ihmisten elämän, yksityiskohtineen tietokantaan. Kun joku tekisi rikoksen sen pystyisi selvittämään tietokannan tiedoilla, mikä johtaisi siihen, että jokaisesta rikoksesta seuraisi rangaistus, mikä olisi varmasti tehokas rikollisuuden ehkäisymentelmä. Ongelmakohtahan on siinä, että miten tietokannasta saataisiin ulos vaan se tieto mikä selvittää rikoksen, eikä mitään muuta tietoa, jota voitaisiin käyttää väärin. Jos paikassa x on tapahtunut murha, niin tietokanta kertoisi kuka oli paikalla tai kuka käytti välinettä, jolla murha tehtiin. Jos tietokanta osaisi antaa tämän tiedon ilman, että se päästäisi ketään selailemaan ihmisten olinpaikkoja, niin järjestelmä ei vähentäisi muiden kuin rikollisten vapautta.

Tällaisella järjestelmällä olisi potentiaalia poistaa maailmasta kaikki ihmisten aiheuttamat vääryydet ja epätasa-arvoisuudet.

Päästiin siis kysymykseen onko mahdollista rakentaa järjestelmä, johon kenelläkään ei ole pääsyä. Tämä vaatisi tietokannan hallitsijaksi tekoelävän, jolla olisi vahva tekoäly ja se toisi mukanaan teknologisen singulariteetin, eli ei ole mielekäs suunta tähän pohdiskeluun. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi CSI-henkinen umpirehellinen eliittiryhmä, jolla olisi ainoana maailmassa pääsy järjestelmään.

Lähitulevaisuus, meidän maailma tai vaihtoehtoinen maailma:

Maanalaisessa täydellisen eristetyssä elinympäristössä elää pienyhteisö, jolla on käyttöoikeus universaaliin valvontatietokantaan. Pienyhteisön jäsenet elävät koko elämänsä eristyksissä muusta maailmasta. Koko muu maailma on täysin valvottua, sensorit elinympäristössä ja ihmisissä valvovat kaikkea inhimillistä toimintaa ja toimittavat tiedon valvontatietokantaan, joka on maailman suojatuin kohde. Kaikenlainen valvonnan häiritseminen, pakoileminen tai estäminen on kiellettyä. Kun tapahtuu rikos niin valvontatietokantaan lähetetään kysely rikoksen selvittämiseksi. Pienyhteisön jäsenet käyttävät työkseen valvontatietokantaa vastatakseen kyselyihin. Koska pienyhteisö ja muu maailma ovat täysin eristettyjä niin pienyhteisön jäsenille muun maailman tieto on merkityksetöntä. Pienyhteisön ihmiset luulevat tietokannan olevan jonkinlainen mielikuvitusmaailma, joka ei ole totta. Pienyhteisö saa ulkomaailmasta vastasyntyneitä, ravinnon ja energian, jotta voivat jatkaa eristäytynyttä eloa pysyvästi. Maailmassa tehdään rikoksia äärimmäisen harvoin ja ne voidaan selvittää aina.

Hollywood-käänne:

Eräänä päivänä pienyhteisön perustajajäsen kertoo kuolinvuoteellaan suuren salaisuuden uskolliselle nuorelle pojalle tai tytölle: valvontatietokanta on totta ja totuus on tuolla ulkona…