Webin kääntyessä sosiaalisuuden kultakaudelle eli kakspistenollan ytimeen alkaa nousta ajatuksia siitä miten kaikenmaailman sosiaalisesta olemisesta (blogit, podcastit, foorumit, jaikut, facebookit ja sata muuta) karsitaan toistot pois ja päästään optimaaliseen tehokkuuteen. Sosiaalisen viestinnän sisältöä eli webin puheenaiheita on huomattavasti vähemmän kuin erilaisissa välineissä asiaesiintymiä. Toisin sanoen, kun uutinen tai uusi keskustelunaihe syntyy, niin sitä puidaan kymmenissä eri välineissä paljolti samoin tavoin. Esimerkkinä voisi olla vaikka eiliset presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlat. Löydän tietoa Kimin kuulumista ja Kiira Korven kaunottaruudesta blogeista, lehtien nettisivuilta, foorumeilta, ircistä, mikroblogeista, uutissaiteilta, sähköpostista, syötekeräimestä jne. puhumattakaan netin ulkopuolisista lähteistä (tv, paperilehdet, kahvipöytä, linja-auto…). Viestin määrä on valtava, mutta relevantti asiasisältö ei oikeastaan ole, valtaosa viesteistä on pääosin asiasisällöltään samoja. En kuitenkaan pysty saamaan kokonaiskuvaa tehokkaasti, joudun lukemaan/kuuntelemaan/katsomaan samansisältöisiä kokonaisuuksia uudestaan ja uudestaan rikastuttaakseni kokonaiskuvaa. Sellaista lähdettä ei vielä ole, joka yhdistäisi erilaisten viestin asiasisältöjä. Wikipedia on vauhdissa siihen suuntaan, mutta sekään ei vielä kata eilisiä linnanjuhlia.
Toinen viittaus nykytilanteen riittämättömyyteen on kritiikki nykyvälineitä kohtaan. Itse olen tämän vuoden aikana huomannut, että esimerkiksi blogi ei todellakaan ole se väline, jolla itseään voi netissä riittävässä määrin toteuttaa.
Kari A. Hintikka (ubiq) sanoo jaikuketjussa:

feedit, deli, Jaiku, lelut yms blogiin ja kommentteja toisinaan tjs. Ei uutisten uutisoinnissa ole enää tolkkua sellaisenaan. Ehkä delistä tulee pääkannu, katsotaan. :-) Blogi on staattinen, netti ei. Siitä tämä varmaan johtuu, että pitäisi olla nettiä eikä itseisarvoisesti blogia.

Näyttäisi (vapaasti tulkittuna) siltä, että Ubiq on törmännyt samaan seinään kuin itsekin olen. Ei ole mielekästä pysähtyä uuden merkittävän asian äärelle kirjoittamaan havaintojaan ylös blogiin, koska suurella varmuudella siitä on jo joku havaintojaan tai ajatuksiaan nettiin laittanut tai on tällä hetkellä laittamassa. Blogikirjoitus tavallaan pysäyttää ajankulun ja jäädyttää netin tietovirrasta jonkun osasen muiden tarkasteltavaksi. Ajatus on se, että joku on tulossa perässä tähän samaan pisteeseen tietovirtojen avaruudessa ja hänelle on hyödyllistä lukea tämä sisältö. Tässä on se ongelma, että tämä myöhemmin tietovirrassa liikkuva ei pääse sujuvasti jatkamaan blogikirjoituksesta eteenpäin halutessaan jatkaa samassa asiassa. Blogissa on kyllä linkkejä, mutta koska ne ovat staattisia, niin niiden kautta ei ole mahdollista päästä tietovirtojen nykyhetkeen.
Deli linkkien kokoajana tarjoaa tavallaan nopeutetun tavan tehdä tämä sama tietosisällön jäädyttäminen. Kun lisäät linkin deliin ja tägäät sen sekä lisäät mahdollisen kuvauksen niin olet luonut tietopisteen jollekin perässä tulijalle pysähtyä. Mutta delikään ei tarjoa hyvää keinoa jatkaa tietopisteestä tuoreimman ja mielenkiintoisimman tiedon virtaukseen.
Parannusta olisi siis väline ja käytäntö luoda tiedollisia pysähtymispisteitä ja kiinnittää ne merkityksellisesti reaaliaikaisiin asian ilmentymiin ja henkilöön. Tämän saman välineen pitäisi yhdistää olemassa olevia välineitä, kuten itseni kohdalla blogin ja jaikuolemukseni. Jaikussa hölisen lähes päivittäin ja blogissa on täsmälleen samaa asiaa, mutta mitään yksinkertaista tietosisällöllistä yhteyttä en voi laittaa näkyviin mahdollisille lukijoille.
Tästä varmaan näkyy, että toivon tasan yhtä välinettä, josta löytyisi kaikki minun nettiolemiseeni liittyvä tieto sekä reaaliaikainen toimintani että tiedolliset yhteydet muuhun maailmaan. Esimerkiksi, jos haet minua googlesta ja tulla tömähdät teroheiskanentietomaailmaan niin näet sieltä isommat ajatukset (blogikirjoitukset), lyhyemmät heitot (jaiku), nykyinen tekemiseni (projektit, sijainti, viimeisimmät käytetyt tietosisällöt, henkilööni liittyvät asiat), liitynnät (keskustelut, kommentit, pelatut pelit) merkityksellisten yleisten tägein/asiasanoin/luokitteluin/ontologioin mukaisesti järjestettynä.

Ubiq jätti tiedollisen pysähdyspisteen:

…palataan aiheeseen tuotekehittelyn jälkeen. Jotain alkeellista on ehkä jo hahmottunut, mutta en tiedä vielä itsekään, mitä olen tekemässä, mutta olen tottunut siihen :-)

Tämän avulla tiedän minne päin hän lähti, mutta minulla ei ole välinettä, jolle voisin sanoa kuin taksikuskille konsanaan "seuraa tuota netti-identiteettiä". Uskoisin, että Ubiq mielellään antaisi minun ja muiden seurata, mutta Ubiqilla kuten kenelläkään muullakaan ei ole aikaa tiputella leivänmuruja matkan varrelle.
Blogeissa, delissä, jaikussa ja kumppaneissa on siemeniä edellä kuvattuun välineeseen, joten kehittäjät pistäkäähän asia korvan taakse.

PS. Syntyi uusi web 2.5 sovellusidea tässä kirjoittamisen matkalla. Saa toteuttaa vapaasti:

Semisemanttinen keskusteluforum SEMISEMA ['semisɪ'mæ]
Vapaa keskusteluforum, jossa voi keskustelun sanoista tehdä tägejä nopeasti. Kaikkien muodostamat tägit näkyvät reaaliaikaisesti keskustelun vieressä. Tägeistä voi suoraan siirtyä keskusteluihin, jossa on ko. tägi esiintyy. Toiminnallisuuksia jotka ohjaavat muodostamaan suhteita tägien välille, kuten "liittyy", "synonyymi", "kuuluu (joukkoon)". Tägien muutoksista ja suhteista on havainnollistavia tilastoja, miten paljon käytetään, mitä käytetään juuri nyt. Tämän voi sitten laajentaa koko webiä koskevaksi myöhemmässä vaiheessa.
Tämä meni joululahjalistalle ja lista postiin osoitteella Google. Jouluna 2008 odottelen pukinkontista löytyvän…