Kiittelin Kemppistä ubiikkimaailmaa avaavasta tekstistä pari päivää sitten. Kannattaa lukea, niin kuin muutenkin Kemppistä, mutta jos jäät koukkuun niin varaudu melkoiseen tarinatulvaan. Kemppistä on myös toisaalla ja ubiikkimaailmahan se sieltäkin löytyy. Ubiikki-Suomen kehitystä näinä päivinä kannattaa seurata vaikka täältä.

Yleisesti ubiikin yhteiskunnan vastaanotossa Suomi on varmaankin kärkikaartia. Mutta onko tarpeeksi monien alojen ja tieteiden asiantuntijat läsnä läsnä-älyn synnyssä. Tämä vuosi on varmaankin se, jonka aikana ubiikki terminä lyö läpi arkikieleen ja kansantajuisiin ubiikkiyhteiskunnan kuvauksiin voi jo ehkä törmätä. Tänä vuonna liikenne- ja viestintäministeriön Arjen tietoyhteiskunta-hankkeen tulevaisuuskatsaus luo raamit ubiikin tuomien muutoksien merkityksien pohdinnalle.

Teknologia, teollisuus ja bisnes ovat ne kovat, jotka määräävät ubiikin yhteiskunnan kehityksen suunnan ja vauhdin. Ubiikki yhteiskunnasta liikkuu nyt esimerkkejä tyyliin: "terveyskeskuksen pääte saattaisi tietää onko kotona asuva vanhus ottanut iltalääkkeensä". Näiden esimerkkien perusteella ubiikkius tullaan luultavasti rinnastamaan teknologian edistysaskeleeseen kuten digi-tv tai 3G-matkapuhelinteknologia. Mutta ubiikilla on potentiaalia muuttaa ihmisen elämää käytännön pikkuasioista aina koko ihmisyyden rakenteeseen saakka.

Kemppisen blogin kommentissa Mika Raento nostaa esille ubiikin ja yksityisyyden väistämättömiä hankauksia. Tämä on hyvä esimerkki siitä ubiikin aiheuttaman muutoksen laajuudesta, joka jo on käynnissä, mutta vasta vuosien päästä selkeästi nähtävissä. Raennon mukaan yksityisyys on minuutta ja tiedetään, että ubiikilla on valta astua kaikkien yksityisyyden rajojen sisäpuolelle, niin läsnäistyykö ubiikki ihmisen minuuteen. Ei ole enää isoveliyhteiskunta, joka valvoo korkealta vaan on läsnä-äly, joka asuu ihmisen olkapäällä ja kuiskii korvaan kaiken senkin tiedon, mitä et haluaisi kuulla.

Oletko koskaan miettinyt mikä merkitys on sillä, että saat olla tietämättä tai päätellä tietämättä kaikkea tiedettävissä olevaa. Voit miettiä kioskin sedän kanssa voittajavetokupongin täytön ohessa, että voittaakohan nuori Happonen Maailmancupin osakilpailun toisen kerran peräkkäin, sehän on sen kotimäki ja kaikkea. Mukavaa, käytät omia heuristiikoita ja surkean mitätöntä tietoa. Ubiikkiuden, semanttisen webin ja melko kankeakin asiantuntijajärjestelmän/agentin avulla saat vinkin mobiilipäätelaitteeseesi, että ei voita 92% varmuudella(vaikka pidetään toki peukkuja). Vinkki perustuu reaaliaikaiseen tietoon vauhdinoton luistavuudesta, hyppyrin kulmasta, Happosen fysikaalisesta ja henkisestä tilasta aamupalasta kasvonilmeisiin tänään ja 21 vuotta taaksepäin, kaikkien kilpailijoiden historiat syntymästä tähän hetkeen olinpaikkoineen, tekemisineen, puhumisineen ja enemmän muita tekijöitä kuin yksi ihminen pystyy päivässä edes listaamaan. Eli mitä sitä turhia miettimään, jätä koko vedonlyönti henkilökohtaisen agenttisi hoidettavaksi, joka tekee sinun puolesta päätöksen ottaen huomioon mm. vedonlyönnin kannattavuuden, sinun ja lähipiirisi taloudellisen tilanteen, jännityksen kaipuun, riskinottohalukkuuden, hetken mielentilan, historian syntymästä tähän hetkeen, ympäristön muutokset ja horoskoopin mukaiset tähtien asennot.

Vaikkakaan meillä ei ole käytettävissä oikeasti älykästä tekoälyä niin kansalaisen arkiajattelua ei enää tarvita moneenkaan asiaan, koska ubiikkimaailman tietotulvaa ihminen ei voi käsitellä kuin rankasti yleistävien representaatioiden avulla. Kone taas tietotulvan käsittelyyn pystyy ihmisen antamin säännöin ja näin ottaa käytännön päätöksenteon sekä tiedonkäsittelyn haltuunsa osaavampana.

Ubiikkimaailma tulee vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti ihmisyyteen ja ihmisen elinympäristöön, joten kaikki humanistit maalaamaan ubiikkeja piruja seinälle tai heittämään rakentavia ehdotuksia ilmoille ennen kuin teknologia ja bisnes ovat ottaneet saavuttamattoman etumatkan ubiikin vallan tavoittelussa.