Googlettamalla hakulauseella "koneiden web" saa kaksi osumaa. Molemmat ovat TKK:n professorin Eero Hyvösen vuosien takaisia tekstejä internetin tulevaisuudesta. Yhtäkään osumaa ei saa hakulauseilla, joissa on yhdistetty tavaroiden, esineiden, asioiden web, webbi tai netti. "esineiden internet" antaa Tiede-lehden jutun ja muutaman muunkin osuman, mutta yhteensä vain alle kymmenen osumaa itse asiasta. Luulin, että tämä oli isokin ilmiö, mutta miksi hiljaisuus netissä, vai etsinkö väärillä termeillä?

Teliasoneran teknologiajohtaja(CTO) Veikko Hara puhui perjantaina 7.4. Agora ICT-forumissa verkko-operaattorin tulevaisuudesta ja nosti esineiden internetin ehkä tärkeimmäksi ilmiöksi, kun mietitään mistä haetaan liikevaihtoa tulevaisuudessa. Yhtenä esimerkkinä Hara kertoi Teliasoneran aikomuksista iskeä esim. varkausvakuutusbisneksen alueelle RFID-tunnisteiden avulla. Pieni, helposti piilotettava, halpa tunniste istutettu kaikkiin hiemankin arvokkaisiin tavaroihin sekä oviin ja ikkunoihin, niin varkaan kantaessa plasmatelkkaria ikkunasta, hälytys lähtee suoraan vartiointiliikkeeseen. Teliasonera tarjoaa palveluita tiedon liikuttamiseksi vastaavanlaisissa tilanteissa monissa erinäköisissä verkoissa ja kuittaa ne rahat, jotka menivät ennen vakuutusyhtiöille.

RFID-teknologian käytännön sovelluksia on paljon ja suunnitteilla valtavasti enemmän. Lähitulevaisuudessa uumoillaan RFID-teknologian ja vastaavien näkymättömien tiedonsiirtomenetelmien mahdollistavan esineiden internetin (the internet of things). Tämähän on hyvin pitkälti sitä ubiikkiyhteiskuntaa, jota olen aiemminkin spekuloiden odotellut ja tulen pohdiskelemaan. Esineet ja koko ihmisen ympäristö kommunikoivat keskenään, keräten monenmoista tietoa antureilla, tarjoten mielikuvituksellisia tietopalveluita ja uhaten yksityisyyden suojaa.

Se on niin, että jos näin tärkeästä aiheesta ei ole netissä puhuttu aiemmin, niin puhetta pitää luoda. Vaikeamman oloinen meemi: 3 uutta eniten kaipaamaasi/killer application RFID-teknologian (tai vastaavan) mahdollistamaa esineiden internetiä lanseeraavaa palvelua?

Satunnainen järjestys:

  1. Pallopelien pelaajille: Palloilupelipaita, joka värisee tai muuten ilmoittaa, kun vastustaja takana mailan kantaman päässä. Ei tarvitse aina valittaa joukkuetoverille, koska ei tullut huutoa: "Varo selkä".

  2. Vuorikiipeilijöille: Korkeiden vuorien huipulla laskuri, siitä monesko valloittaja olet. Ilmoittaa myös rinteillä kyseisessä paikassa menehtyneiden määrän. Etenemisen pysähtyessä määrätyksi ajaksi, lähtee automaattisesti lähimmän sherpan emailiin tarjouspyyntö kanto- ja opaspalveluista.(kaipaisin, jos olisin vuorikiipeilijä)

  3. Huonomuistisille: Lukollinen ovi ilmoittaa(ennen lukkiutumistaan), että avaimet ovat sisäpuolella.